Alles over zonnepark Amstelwijck
De ontwikkeling van zonnepark Amstelwijck in Dordrecht is gestart. Op deze pagina leggen wij je uit wat het project inhoudt, waar de zonnepanelen komen, waarom zonne-energie een goede investering is en hoe het zonnepark in de omgeving past.
Waarom zonnepark Amstelwijck?
Dordrecht wil in 2050 energieneutraal zijn. Alle energie die we dan gebruiken, moet duurzaam worden opgewekt. Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) draagt met het duurzame energieproject zonnepark Amstelwijck hieraan bij. Op het zonnepark liggen circa 11.500 panelen die jaarlijks genoeg elektriciteit opwekken om 1.500 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Waar liggen de zonnepanelen?
De zonnepanelen liggen op het terrein tussen de oostelijke afrit ’s-Gravendeel van de A16, de N3 en de spoorverbinding tussen Dordrecht en Breda. Dit terrein is onderdeel van wat ook wel Oostkil wordt genoemd.

Stap voor stap
Voordat we met de aanleg van zonnepark Amstelwijck konden beginnen, was al een aantal stappen doorlopen. Lees welke stappen dat zijn en krijg zicht op de planning van dit project.

Hoe gaat het er uitzien
In het ontwerp is rekening gehouden met de natuur. De sloten langs het zonnepark zijn verbreed en hebben een natuurvriendelijke oever. Schapen begrazen het zonnepark. Bestaande bomen en struiken zijn het broedgebied voor verschillende soorten vogels en zijn daarom zoveel mogelijk behouden. De solitaire boom die midden op het zonnepark staat en typerend is voor het lokale coulisselandschap heeft een prominente plek op het zonnepark.

Heel Nederland duurzamer
HVC is naast dit project ook bezig met andere zon- en windprojecten. Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze website.

Impressie

Is je vraag al eerder gesteld?
Selecteer voor antwoord
Wat is de Energiecoöperatie Dordrecht?
Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en energie- en grondstoffenbedrijf HVC. Het doel is om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren. Zonnepark Amstelwijck levert hier een bijdrage aan. Ook geeft het een impuls aan het doel van de gemeente Dordrecht om in 2050 energieneutraal te zijn.
Selecteer voor antwoord
Kan ik stroom afnemen van het zonnepark?
In principe neemt HVC de stroom af. Via HVC Energie kan iedereen die dat wil de stroom daar afnemen.
Selecteer voor antwoord
Is er schittering van de zonnepanelen?
De panelen zijn met een coating behandeld zodat er nagenoeg geen schittering is.
Selecteer voor antwoord
Is het bouwen van een zonnepark duurzaam?
De zonnepanelen leveren minimaal negen keer meer energie dan de fabricage van de zonneweide aan CO2 heeft gekost. De zonneweide levert voor minimaal 20 jaar groene energie voor ruim 2.000 huishoudens.
Selecteer voor antwoord
Bij wie kan ik terecht met vragen over zonnepark Amstelwijck?
Je kunt je vraag stellen aan HVC. Wij reageren binnen enkele dagen. Vul ons contactformulier in om je vraag te stellen.